Pagina's

donderdag 19 maart 2020

In de ban van Covid-19

Tja, ik vond de boeken en films uit de serie "In de ban van de ring" altijd wel leuk. Helaas kan ik dat van de film waarin we nu allemaal spelen niet zeggen. Want het voelt toch echt alsof we in een enge film meespelen .... De hele wereld is in de ban van het Corona virus, Covid 19...  Dit veroorzaakt een net iets te heftig griepje zullen we maar zeggen. Het begon in China en is inmiddels wereldwijd verspreid. Op dit moment is de stand van zaken 229300 geregistreerde besmette mensen en 9325 doden door het virus. In NL 2460 geregistreerde besmettingen en 76 overleden mensen. En het zal morgen alweer meer zijn.....
Het virus grijpt razendsnel om zich heen en veel landen hebben al een Lock Down, Nederland nog niet, maar wel een dringend advies om thuis te blijven als dat mogelijk is.

Maar dit alles heeft ook een mooie keerzijde....
De natuur herstelt. Omdat er minder auto's rijden en minder vliegtuigen vliegen zijn er minder uitlaatgassen en dat is goed voor het milieu. De natuur kan even op adem komen. Hoe mooi dat men in de kanalen van Venetië nu ineens de bodem kan zien en vissen kan zien zwemmen. Er zijn zelfs dolfijnen gesignaleerd in de kanalen.

Een ander voordeel, wij mensen worden gedwongen om anders te denken. Dit doet een beroep op en stimuleert de creativiteit. Mooie initiatieven ontstaan, de mens heeft weer oog voor de medemens. En.... hoewel we nu misschien minder naar buiten gaan, hebben we zeker tijd voor het natuur journalen. Natuur is gelukkig overal, dat hoef je niet echt te zoeken. Kijk gewoon uit je raam, of zelfs op tafel, naar die bos tulpen. De bloesemboom bij de buren of misschien de bloemen en vogels in je eigen tuin.

Samen maken we er het beste van..... en de natuur, waar wij zo van houden, bloeit op als nooit tevoren!

woensdag 4 maart 2020

Het fenologie wiel

The phenology wheel, een regelmatig voorkomende term bij nature journaling. Wat is dat nu precies en waarom zou je hiermee bezig zijn? Daarover gaat dit blog.
Fenologie, als je het woord opzoekt via google krijg je de volgende omschrijving van wikipedia:

Fenologie is de studie van het verband tussen organische natuurverschijnselen, de meteorologische omstandigheden en de tijdstippen in het jaar en is een onderdeel van de ecologie.

Een fenologie wiel is precies dat en dan weergegeven in een cirkel. De cirkel is ingedeeld in tijdvakken en in die tijdvakken worden natuurverschijnselen getekend of beschreven. Het is een ontzettend leuke manier van bezig zijn met de natuur en dit in je journal verwerken.

Er zijn tal van mogelijkheden om je wiel in te delen. Er zijn ook tal van onderwerpen die je erin kunt verwerken. Ik geef een aantal voorbeelden.

  • Een cirkel van een week waarin je het weer bijhoudt.
  • Een cirkel van een maand waarin je de maanstand bijhoudt.
  • Een cirkel van een jaar waarin je de ontwikkeling van een boom bijhoudt.
Maar ook leuk is de ontwikkeling van de moestuin in een wiel te verwerken of een maand lang bij te houden welke vogels er in jouw tuin te vinden zijn. Er zijn echt tal van leuke manieren om het fenologie wiel in te vullen. Ook is het erg leuk om dit samen met kinderen vorm te geven. Op deze manier betrek je ze, op een leuke speelse manier, bij de natuur.

Wil je meer weten over dit onderwerp dan heeft de site 'Raising little shoots' een boekje dat je voor 6 dollar kunt aanschaffen en downloaden. Het is wel in het Engels, zoals veel natuur journaling sites. Je vindt de site HIER.

Wil je aan de slag, maar vind je het prettig om met een sjabloon van een cirkel te werken dan kan je er verschillende downloaden op de site van Partners in Place. Deze site vind je HIER. 

Natuurlijk ben ik reuze nieuwsgierig naar jouw invulling van het fenologie wiel. Je kunt het delen in onze facebook groep. Ben je nog geen lid dan nodigen we uit om lid te worden! Het is een besloten groep waar je jouw werk op het gebied van natuur journaling kunt delen, advies kunt vragen en inspiratie kunt opdoen. Voel je welkom!
De facebook groep vind je HIER .
zaterdag 25 januari 2020

Een nieuw jaar, een nieuw journal en een nieuwe challenge

Daar zit ik dan, mijn nieuwe journal ligt voor me. Nog helemaal leeg, puur en zuiver. Ik moet ieder jaar weer even een drempel over voordat ik erin durf te beginnen. De angst dat ik het verpest, dat het niet goed genoeg is.... Tja, een beetje een perfectionist ben ik wel en daar hoort een dosis faalangst bij. Maar, als ik eenmaal de drempel over ben, dan ben ik ook niet meer te stoppen..... of toch?

Ik hou van journaling, ik heb dan ook allerlei journals. Wat is een journal nu eigenlijk precies? Heel simpel een boekje waarin je zaken bijhoudt. Dat kan een agenda zijn of een dagboek, travel journal, art journal of nature journal. Tegenwoordig zijn bullet journals erg in. Een bullet journal is de naam van het soort boekje. Het is dus geen schetsboek maar een boekje met stipje (bullets) waardoor je houvast hebt als je tekent. Bullet journals kunnen dus voor alle bovenstaande journals worden gebruikt. Mijn vorige nature journal had ik in een bullet journal gemaakt, maar dit keer heb ik een schetsboekje met wat dikkere bladzijdes zodat het aquarellen wat makkelijker is. (Maar ik gebruik nog steeds een bullet journal als dagboek.)
Een journal is eigenlijk al heel oud. Vroeger hield de kapitein op een schip het logboek bij en ook zijn er heel oude travel journals gevonden en natuurlijk ook heel veel prachtige en oude nature journals.

Terug naar mijn mooie lege schetsboekje.... Tijd om de sprong te wagen. Hoewel ik het altijd heerlijk vind om in het journal bezig te zijn, merk ik dat ik er toch vaak de tijd niet voor maak. Om mijzelf een beetje te motiveren om echt regelmatig in het boekje te werken, heb ik voor mijzelf een challenge bedacht. Iedere maand "verplicht" een opdracht maken in mijn nature journal. Het is dit jaar een TREE challenge. Bomen en struiken die in Nederland voorkomen. Door iedere maand in ieder geval een boom of struik te bestuderen en te tekenen, krijg ik vanzelf de smaak te pakken en weet ik van mijzelf dat ik het niet bij die ene boom zal laten.

En zo vullen zich langzaam de eerste bladzijdes van mijn nature journal 2020. Wil je ook meedoen aan de TREE challenge, hieronder op de foto zie je welke bomen bij welke maanden horen. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen challenge maken.

Ik zou het leuk vinden om de resultaten terug te zien in onze Facebook Groep: Nature Journaling Nederland  Ben je nog geen lid, voel je dan welkom om dit aan te vragen! Je vindt er leuke tips van andere leden en je ziet er allerlei mooie pagina's voorbijkomen die ter inspiratie kunnen dienen.donderdag 15 november 2018

De PRACHT van de seizoenen: HERFST

Seizoenen, in Nederland kennen we er duidelijk vier. En alle vier hebben ze hun eigen charmes. Natuurlijk heeft iedereen een voorkeur voor een seizoen. Ook is het altijd leuk om mensen te horen klagen over bepaalde seizoenen. Sommige mensen zijn echte wintermensen, anderen leven op in de zomer. Maar persoonlijk vind ik ieder seizoen mooi. Ja, echt waar, ik heb geen echte voorkeur. Hoewel ik moet zeggen dat de winter mij het minst kan raken.
De herfst, het seizoen waar we op dit moment middenin zitten, dankt zijn kracht en pracht aan de schitterende kleuren. Natuurlijk zitten er een paar minpuntjes aan de herfst. De regen is niet altijd even fijn, de enorme wind die soms met vlagen, plagerig om je gezicht schuurt is ook niet echt altijd zo prettig. Maar de kleuren van de herfst zijn onwaarschijnlijk mooi en maken voor mij daarmee heeeel veel goed.
Een wandeling door het bos geeft zo'n prachtig beeld, ik wil dat direct vastleggen. Dat kan natuurlijk heel mooi met fotograferen, maar zelf ben ik toch ook verzot op tekenen. Het mooiste moment is voor mij de ochtend. De mist hangt sprookjesachtig laag als een deken op de grond en de kleuren van de bladeren aan de bomen glanzen in het licht van de net opkomende zon. Een vroege wandeling met de hond is dan ook genieten!
Verder kenmerkt de herfst zich natuurlijk door alle zaden die nu in het bos te vinden zijn, de tamme en wilde kastanje, de beukennootjes en de eikels en dennenappels. En de zaden van de Esdoorn, het helikoptertje, dat is echt jeugdsentiment. Ik kan het nog altijd niet laten om er even één in de lucht te gooien als ik ze zie liggen! Kinderen vinden het heerlijk om zaden te verzamelen zodat ze er later prachtige kunstwerken van kunnen maken. Zelf verzamel ik ze ook graag, maar dan om na te tekenen.
Paddenstoelen horen ook echt bij de herfst en komen in de mooiste kleuren en vormen voor in de herfst. Van de echte rood met witte stippen paddenstoel tot de inktzwam, ze hebben allemaal hun eigen mooie verhaal. En wat dacht je van de spinnenwebben, in dit seizoen ten volle aanwezig. Vooral 's morgens vroeg als de dauw in de draden zichtbaar is, is het een kunstwerk om te zien!
Kortom, de herfst heeft veel te bieden aan onze hobby: Nature Journaling. Ik kan er geen genoeg van krijgen!


zondag 29 april 2018

Wat is de waarde van nature journaling

Nature journaling is natuurlijk gewoon een geweldige hobby, maar dat is niet de enige reden om te starten. Er zijn vele voordelen die nature journaling met zich meebrengt. Ik zal er een aantal behandelen in dit blog.
Het stimuleert de creativiteit.
Het is een misvatting dat je goed moet kunnen tekenen om een nature journal bij te houden. Het tekenen ga je namelijk vanzelf ontwikkelen. Het bijhouden van een nature journal maakt dat je gaat zoeken op internet naar hoe je bepaalde planten of dieren het beste kunt tekenen. Je gaat leren wat de basishoudingen van dieren zijn of welke structuur planten hebben. Hierdoor krijg je een steeds beter beeld van dat wat je wilt tekenen. Door te doen, te oefenen, word je steeds beter. Je ontwikkelt meer en meer creativiteit. Overigens kan je naast je tekenvaardigheden ook andere vormen van creativiteit kwijt in een nature journal. Je kunt bijvoorbeeld mooie quotes of gedichten schrijven over jouw onderwerp, de natuur zal je hiertoe zeker inspireren. Op deze manier verfraai je het journal en ontstaat er een nog grotere flow van creativiteit.
Het is ontspannend, een vorm van mindfulness.
Om een natuur logboek bij te houden, ga je natuurlijk veel de natuur in. Daar sta je letterlijk en figuurlijk even stil bij dat wat je gaat observeren. Door al je aandacht te richten op het kijken naar jouw onderwerp en ieder detail goed in je op te nemen, ben je enorm mindful bezig. Je bent helemaal in het moment, en de drukte van het leven en andere gedachten zullen naar de achtergrond worden gedwongen. Je komt tot rust, het is bijna een vorm van meditatie.
Je ontwikkelt goede observatie vaardigheden.
Observeren is niet zomaar ergens naar kijken, het is ieder detail in je opnemen. Niet alleen door zien, maar dit kan ook door proeven, ruiken, voelen en horen. Al je zintuigen kun je gebruiken bij observeren. Je kijkt naar houding, beweging, vorm, eigenlijk naar alles wat er is...
Observeren is een vorm van meten, van onderzoeken. Je observeert het geheel en de afzonderlijke onderdelen van het geheel. Observeren betekent inachtnemen, zowel empirisch als moreel. Dit houdt in dat je de natuur in acht neemt. Naast waarnemer ben je dus ook hoeder van de natuur.
Het is goed voor de fysieke en mentale gezondheid.
Het buiten zijn, in de natuur, maakt dat mensen zich vitaler voelen. Richard Ryan, professor aan de Universiteit van Rochester, stelt dat natuur de brandstof is voor je ziel. De toegenomen vitaliteit maakt niet alleen dat je meer energie hebt, maar het zorgt er ook voor dat je beter bestand bent tegen psychische problemen. Mensen die veel in de natuur te vinden zijn, zijn over het algemeen gelukkiger en gezonder. Slechts 20 minuten per dag is al genoeg om je vitaliteit een enorme boost te geven!
Het is gezond voor je hersenen.
Je hersenen maken constant neuronen aan, het is daarom belangrijk dat je deze blijft gebruiken. Sommige mensen spelen breinspelletjes om hun hersenen te stimuleren, maar nature journaling is eigenlijk een heel goed alternatief. Observeren, leren, tekenen en schrijven zorgen ervoor dat jouw hersenen steeds opnieuw worden opgeladen. Bovendien heeft het brein en het hart trouwens ook,  zuurstof nodig. Door in de natuur te wandelen tijdens het nature journaling, zorg je ervoor dat jouw hart en hersenen voldoende zuurstof krijgen!
Je leert van alles over de natuur.
Nadat je de natuur bent in gegaan en jouw bevindingen hebt opgetekend, ga je aan het onderzoeken. Je gaat van alles opzoeken over het onderwerp. Dit kan in boeken of op het internet. Hoe je dit ook aanpakt, je leert van alles aan feiten en wetenswaardigheden over jouw onderwerp. Een aantal van die feiten en wetenswaardigheden zal je verwerken in jouw logboek. Niet alles, maar dat is niet erg, je hebt het wel allemaal gelezen en opgeslagen in je brein. De dingen die jij eruit vindt springen, schrijf je bij je tekeningen en zo ontstaat er een bijzonder mooi en leerzaam stukje werk.

Tja en tot slot is het natuurlijk gewoon heel erg leuk om in de natuur te zijn, te tekenen, interessante zaken op te zoeken en jouw bevindingen te beschrijven! Kortom: Nature Journaling is Fun!
Ik hoop dan ook, dat ik met dit blog en de Facebookgroep veel mensen kan motiveren om ook een natuur logboek bij te gaan houden!vrijdag 27 april 2018

Waarom ik ben begonnen met Nature Journaling.

Mijn naam is Gerrie, ik ben een jongedame van 50 jaren jong. heel veel jaren geleden kreeg ik van mijn tante een prachtig boek; De Vreugde Van Het Landleven, Dagboek van een Engelse dame. Mijn tante, het jongste zusje van mijn moeder, is slechts 15 jaar ouder dan ik.
Ik ging als kind vaak bij haar logeren, ik vond dat heerlijk. Ik was gek op dieren en zij had veel dieren. Ze is gek op de natuur en tuinieren, dus spendeerden we uren in de tuin of gingen we wandelen met de hond. Geweldige herinneringen. Dus hoe kan het ook anders dan dat ik dit boek van haar zou krijgen. Het heeft jaren in mijn kast gestaan, af en toe bladerde ik het eens door, maar meer deed ik er niet mee. Mijn leven ging door, ik ging werken in het onderwijs, trouwde, kreeg kinderen en die gingen ook het huis weer uit. Ik ging door en door, pakte weer een studie op en werkte 4 dagen in de week, naast de studie. Maar het leven is hard, mijn moeder overleed nog voor ze 70 jaar oud mocht worden en 5 jaar later mijn vader.
Ik ben enig kind, dus dat hakte er wel behoorlijk in. En dus, nog harder werken, maar dat houdt niemand vol natuurlijk. Dus toen kwamen de klachten, vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen en een hele rits fysieke klachten. Door de malle molen van de onderzoeken heen gefietst en uiteindelijk de diagnose gekregen: Heftige burn-out met depressie klachten. Daar zit je dan, 50 jaar oud, thuis....
Ik begon met het bijhouden van een dagboek (een journal) over van alles en nog wat. Ook ging ik regelmatig wandelen, lekker de natuur in, op aanraden van de psycholoog. En daar in de natuur, kwam ik weer een beetje tot mijzelf.

In mijn dagboek beschreef ik natuurlijk die tripjes door de natuur en zo ontstond langzaam maar zeker mijn Nature Journal of natuur dagboek, of natuur logboek, het maakt niet uit hoe je het noemt. Op internet zocht ik van alles op over de dieren en planten die ik tegenkwam en ik ging erover tekenen en schrijven. Ook vond ik op internet bronnen over het bijhouden van een Nature Journal, instructies over het tekenen van vogels en planten en allerlei andere tips die ik wel kon gebruiken.
Overige inspiratie kwam uit de boeken, zo stond ik dus weer voor mijn boekenkast en had ik ineens weer het boek van mijn tante in mijn handen. Maar niet alleen dat boek, ook de boeken van Marjolein Bastin, die ik als puber had gekregen kwamen weer van de boekenplank. En alle andere boeken die iets te maken hadden met natuur en tekenen.
Na verder onderzoek op het internet, kwam ik erachter dat er een aantal groepen bestonden die gingen over het bijhouden van een Nature Journal, natuurlijk werd ik direct lid. Zo leerde ik nog meer over deze hobby. Maar ik vond het reuze jammer dat er eigenlijk niet veel in het Nederlands was te vinden.Alle groepen waar ik lid van was waren Engelstalig en de meeste mensen kwamen uit verre landen. Van de Verenigde Staten tot Zuid-Africa. Mijn echte pogingen tot het bijhouden van een Nature Journal, waren daarom maar Engelstalig. Ik vond het ook zo stom om Nederlandse teksten te schrijven die niemand kon lezen. Maar toch knaagde dat een beetje. Waarom zou er geen Nederlandse groep zijn? Houden mensen in Nederland niet van de natuur of kunnen ze niet tekenen? Nee, natuurlijk niet, waarschijnlijk is het plezier dat je krijgt van Nature Journaling nog niet goed doorgedrongen tot ons Nederlanders.
En aangezien er dus geen Nederlandse groep te vinden was, besloot ik om er zelf een te gaan starten.
Tja, en als je dan toch bezig bent, dacht ik, dan kan je ook gelijk een blog eraan wijden. Dus voila, zie hier mijn blog. Een blog over Nature Jouraling.
Ik weet zelf nog niet precies wat ik er allemaal in ga schrijven, maar het wordt weer een leuk avontuur. Ik ben benieuwd hoeveel volgers ik zal krijgen en of mensen geïnspireerd zullen raken om ook te starten met Nature Journaling, door dit blog of door mijn facebook groep. We zullen het zien! Vind jij Nature Journaling ook leuk of wil je er meer over weten? Word dan lid van de facebook groep of volg mij op instagram.
Groetjes,
GerrieIn de ban van Covid-19

Tja, ik vond de boeken en films uit de serie "In de ban van de ring" altijd wel leuk. Helaas kan ik dat van de film waarin we nu a...