Pagina's

woensdag 4 maart 2020

Het fenologie wiel

The phenology wheel, een regelmatig voorkomende term bij nature journaling. Wat is dat nu precies en waarom zou je hiermee bezig zijn? Daarover gaat dit blog.
Fenologie, als je het woord opzoekt via google krijg je de volgende omschrijving van wikipedia:

Fenologie is de studie van het verband tussen organische natuurverschijnselen, de meteorologische omstandigheden en de tijdstippen in het jaar en is een onderdeel van de ecologie.

Een fenologie wiel is precies dat en dan weergegeven in een cirkel. De cirkel is ingedeeld in tijdvakken en in die tijdvakken worden natuurverschijnselen getekend of beschreven. Het is een ontzettend leuke manier van bezig zijn met de natuur en dit in je journal verwerken.

Er zijn tal van mogelijkheden om je wiel in te delen. Er zijn ook tal van onderwerpen die je erin kunt verwerken. Ik geef een aantal voorbeelden.

  • Een cirkel van een week waarin je het weer bijhoudt.
  • Een cirkel van een maand waarin je de maanstand bijhoudt.
  • Een cirkel van een jaar waarin je de ontwikkeling van een boom bijhoudt.
Maar ook leuk is de ontwikkeling van de moestuin in een wiel te verwerken of een maand lang bij te houden welke vogels er in jouw tuin te vinden zijn. Er zijn echt tal van leuke manieren om het fenologie wiel in te vullen. Ook is het erg leuk om dit samen met kinderen vorm te geven. Op deze manier betrek je ze, op een leuke speelse manier, bij de natuur.

Wil je meer weten over dit onderwerp dan heeft de site 'Raising little shoots' een boekje dat je voor 6 dollar kunt aanschaffen en downloaden. Het is wel in het Engels, zoals veel natuur journaling sites. Je vindt de site HIER.

Wil je aan de slag, maar vind je het prettig om met een sjabloon van een cirkel te werken dan kan je er verschillende downloaden op de site van Partners in Place. Deze site vind je HIER. 

Natuurlijk ben ik reuze nieuwsgierig naar jouw invulling van het fenologie wiel. Je kunt het delen in onze facebook groep. Ben je nog geen lid dan nodigen we uit om lid te worden! Het is een besloten groep waar je jouw werk op het gebied van natuur journaling kunt delen, advies kunt vragen en inspiratie kunt opdoen. Voel je welkom!
De facebook groep vind je HIER .
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

In de ban van Covid-19

Tja, ik vond de boeken en films uit de serie "In de ban van de ring" altijd wel leuk. Helaas kan ik dat van de film waarin we nu a...