Pagina's

zondag 29 april 2018

Wat is de waarde van nature journaling

Nature journaling is natuurlijk gewoon een geweldige hobby, maar dat is niet de enige reden om te starten. Er zijn vele voordelen die nature journaling met zich meebrengt. Ik zal er een aantal behandelen in dit blog.
Het stimuleert de creativiteit.
Het is een misvatting dat je goed moet kunnen tekenen om een nature journal bij te houden. Het tekenen ga je namelijk vanzelf ontwikkelen. Het bijhouden van een nature journal maakt dat je gaat zoeken op internet naar hoe je bepaalde planten of dieren het beste kunt tekenen. Je gaat leren wat de basishoudingen van dieren zijn of welke structuur planten hebben. Hierdoor krijg je een steeds beter beeld van dat wat je wilt tekenen. Door te doen, te oefenen, word je steeds beter. Je ontwikkelt meer en meer creativiteit. Overigens kan je naast je tekenvaardigheden ook andere vormen van creativiteit kwijt in een nature journal. Je kunt bijvoorbeeld mooie quotes of gedichten schrijven over jouw onderwerp, de natuur zal je hiertoe zeker inspireren. Op deze manier verfraai je het journal en ontstaat er een nog grotere flow van creativiteit.
Het is ontspannend, een vorm van mindfulness.
Om een natuur logboek bij te houden, ga je natuurlijk veel de natuur in. Daar sta je letterlijk en figuurlijk even stil bij dat wat je gaat observeren. Door al je aandacht te richten op het kijken naar jouw onderwerp en ieder detail goed in je op te nemen, ben je enorm mindful bezig. Je bent helemaal in het moment, en de drukte van het leven en andere gedachten zullen naar de achtergrond worden gedwongen. Je komt tot rust, het is bijna een vorm van meditatie.
Je ontwikkelt goede observatie vaardigheden.
Observeren is niet zomaar ergens naar kijken, het is ieder detail in je opnemen. Niet alleen door zien, maar dit kan ook door proeven, ruiken, voelen en horen. Al je zintuigen kun je gebruiken bij observeren. Je kijkt naar houding, beweging, vorm, eigenlijk naar alles wat er is...
Observeren is een vorm van meten, van onderzoeken. Je observeert het geheel en de afzonderlijke onderdelen van het geheel. Observeren betekent inachtnemen, zowel empirisch als moreel. Dit houdt in dat je de natuur in acht neemt. Naast waarnemer ben je dus ook hoeder van de natuur.
Het is goed voor de fysieke en mentale gezondheid.
Het buiten zijn, in de natuur, maakt dat mensen zich vitaler voelen. Richard Ryan, professor aan de Universiteit van Rochester, stelt dat natuur de brandstof is voor je ziel. De toegenomen vitaliteit maakt niet alleen dat je meer energie hebt, maar het zorgt er ook voor dat je beter bestand bent tegen psychische problemen. Mensen die veel in de natuur te vinden zijn, zijn over het algemeen gelukkiger en gezonder. Slechts 20 minuten per dag is al genoeg om je vitaliteit een enorme boost te geven!
Het is gezond voor je hersenen.
Je hersenen maken constant neuronen aan, het is daarom belangrijk dat je deze blijft gebruiken. Sommige mensen spelen breinspelletjes om hun hersenen te stimuleren, maar nature journaling is eigenlijk een heel goed alternatief. Observeren, leren, tekenen en schrijven zorgen ervoor dat jouw hersenen steeds opnieuw worden opgeladen. Bovendien heeft het brein en het hart trouwens ook,  zuurstof nodig. Door in de natuur te wandelen tijdens het nature journaling, zorg je ervoor dat jouw hart en hersenen voldoende zuurstof krijgen!
Je leert van alles over de natuur.
Nadat je de natuur bent in gegaan en jouw bevindingen hebt opgetekend, ga je aan het onderzoeken. Je gaat van alles opzoeken over het onderwerp. Dit kan in boeken of op het internet. Hoe je dit ook aanpakt, je leert van alles aan feiten en wetenswaardigheden over jouw onderwerp. Een aantal van die feiten en wetenswaardigheden zal je verwerken in jouw logboek. Niet alles, maar dat is niet erg, je hebt het wel allemaal gelezen en opgeslagen in je brein. De dingen die jij eruit vindt springen, schrijf je bij je tekeningen en zo ontstaat er een bijzonder mooi en leerzaam stukje werk.

Tja en tot slot is het natuurlijk gewoon heel erg leuk om in de natuur te zijn, te tekenen, interessante zaken op te zoeken en jouw bevindingen te beschrijven! Kortom: Nature Journaling is Fun!
Ik hoop dan ook, dat ik met dit blog en de Facebookgroep veel mensen kan motiveren om ook een natuur logboek bij te gaan houden!Geen opmerkingen:

Een reactie posten

In de ban van Covid-19

Tja, ik vond de boeken en films uit de serie "In de ban van de ring" altijd wel leuk. Helaas kan ik dat van de film waarin we nu a...